Szarlotka z pianką

Pyszna szarlotka na kruchutkim, delikatnym cieście, z jabłkami z cynamonem i białą pierzynką na wierzchu. Niebo w gębie!

IMG_0184

Kruche ciasto:

- kostka masła lub margaryny (o temp. pokojowej)
- 3 szklanki maki krupczatki
- 1 ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- 2,5 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu (lub więcej, w zależności od upodobań)
- cukier dla smaku (ok. ¼ szklanki)

Szarlotka z pianką - Smacznedesery.pl

Pianka:

- 4 białka
- pół szklanki cukru

Smaczne szarlotka - Smacznedesery.pl

Składniki na kruche ciasto wyłożyć na blat, zagnieść na jednolitą masę. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto włożyć do lodówki na ok.30 minut.

W tym czasie umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki jabłka. Usmażyć w garnku na małym ogniu tak, by kawałki jabłek częściowo się rozpadły, ale niezbyt mocno. Pod koniec dodać cukier do smaku i cynamon.

Smaczne szarlotka z pianką - Smacznedesery.pl

Piekarnik nagrzać do 180° C. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wyłożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie (można wcześniej rozwałkować). Zapiec ok 25 min, aż się lekko zarumieni.

Szarlotka z pianką - Smacznedesery.pl

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie ubite z cukrem białka. Piec ok. 15 minut, pilnując, by piana nie spiekła się zbytnio. Powinna mieć kolor jasnozłoty.

Szarlotka z pianką - Smacznedesery.pl

Polecam jeść jeszcze ciepłą szarlotkę. Smacznego :)